Мнения : 852 Дошъл в Дискъ на : 03.08.2009 Възраст : 37 Местоположение : Невидимия Университет, Анкх-Морпорк
Заглавие: ГДБОП vs. Читанка Чет Юни 24, 2010 9:02 am
Всчки знаете, че ГДБОП свалиха Читанка.инфо поради пиратско съдържане и неуредени авторски права със следната "епична" акция:
Сървърът във видеото е обикновено компютърче, висящо без никакви кабели на покрив, сякаш чакащо първата буря. Встрани от тази подробност, когато прочетем Закона за авторско право, виждаме, че авторите не са ощетени по никакъв начин, защото:
Цитат :
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: 9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели; 10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба; 11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер
Единственият съобразен със законодателството аргумент, който Асоация "Българска книга" и най-вече шефовете на "Сиела", "Бард", "Труд", "Ера" и др. използват е, че Читанка.инфо няма уредена формална регистрация като библиотека, просто защото онлайн библиотеки в закона изрично вписани няма. Това, че всички автори и преводачи в България сазад тях е лъжа, защото един куп от авторите и преводачите сами си изпращат произведенията. Но по същността си Читанката е именно библиотека, а не книжарница или магазин, защото достъпът до книгите е абсолютно безплатен и няма дори рекламни банери. Т.е. вместо тези хора да бъдат уважени за труда им, че без пари сканират и качват литература, правейки я общодостъпна, те биват арестувани. Поредно безумие и издателско немислене в перспектива, защото Читанка, правейки книгите по-достъпни и правейки четенето по-привлекателно, носи нови читатели и нови продажби на книгите (мнозина зачитат нещо там и си го взимат после в хартиен формат), а не обратното.
Позицията на самите хора от Читанка.ифо можете да прочетете в сайта им http://www.chitanka.info/, а пълната му версия да откриете на http://www.chitanka.gdbop.com/ Той също може да бъде изтеглен от Пиратския залив. Гражданска петиция срещу свалянето на законната електронна библиотека chitanka.info можете да подпишете тук.
Като завършек, мнението на доцент Милена Цветкова, дългогодишен преподавател в Катедра Книгоиздаване в Софийския университет -
ГОЛЕМИЯТ СТРАХ ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ
"Когато стане дума за авторско право върху обекти за четене - имам безапелационна позиция. Аз съм ЗА безплатните книги и безплатното четене. Аз съм ЗА тотално елиминиране на бариерите пред читателя. Били те пазарни, езикови или психологически. Аз съм против юридическия монополизъм на носителите на "права" и меркантилните занаятчии. Аз съм против пазарната цензура върху четенето. Твърде шизофренично е да се блокира достъпът до текстове за четене във време, когато се ронят сълзи по "изчезващото" четене. Най-важното е да се чете. Пък било и играейки си с охранителите на четива или заобикаляйки системата." *** "Читателят е този, който влива живот в книгата. Няма ли очи, които да я прочетат, книгата е ТУХЛА. Абсолютно всички звена в цикъла на производство на книгата съществуват само заради читателя! Без него и автори, и редактори, и преводачи, и издатели, и търговци, и библиотекари са МУМИИ." (Милена Цветкова за разбиването на Читанка)
Пълният текст>>
Еск Архиканцлер
Мнения : 852 Дошъл в Дискъ на : 03.08.2009 Възраст : 37 Местоположение : Невидимия Университет, Анкх-Морпорк
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Съб Сеп 04, 2010 10:20 am
Като гледам, никой не прояви интерес.
Ноби Нобс Стражник
Мнения : 885 Дошъл в Дискъ на : 16.08.2009 Възраст : 31 Местоположение : D'Hara
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Съб Сеп 04, 2010 10:40 am
Е тя нали пак си бачка?
Еск Архиканцлер
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Съб Сеп 04, 2010 10:42 am
Така е.
Ноби Нобс Стражник
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Съб Сеп 04, 2010 10:44 am
Еми значи ГДБОБ is fucked! Помня, че преди седмица си теглех "Невромантик" от там - голям кеф.
Еск Архиканцлер
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Съб Сеп 04, 2010 10:47 am
Нали. Акция "Читателите" пропадна^^ *доволно*
Ноби Нобс Стражник
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Съб Сеп 04, 2010 10:50 am
Еми то си беше голяма тъпня тая акция, защото те практически не бяха нарушили нито един закон.
A_D_P_10
Мнения : 1402 Дошъл в Дискъ на : 05.08.2009 Възраст : 39 Местоположение : Варна
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Вто Юли 16, 2013 10:20 pm
Готвят нова атака над “Читанка”, този път намесват и ФБР
Мине се не мине време и АБК и в частност нейният председател Веселин Тодоров се присещат да атакуват “Читанка”. Всички помним поръчковата полицейска акция, която само направи за смях осъществилите я, след като часове по-късно тръгна нов сайт, а целият книжен архив бе пуснат в торентите. Тогава се изсипаха големите приказки за безумни тегления, някакви престъпни групировки, дивни печалби… и всички тия лъжи стихнаха след гневната реакция на интернет общността. Законът оттогава, доколкото знам, не е променян, електронните библиотеки си остават в ”сивата зона” на юридическото тълкуване, както написах някога в първата си статия за в-к “Сега”, а желанието да се атакуват електронните библиотеки продължава да изглежда като динозавърска постъпка в електронната ера – особено когато книгата и четенето в България са застрашени да станат някаква екзотика.
Явно е време за нов рунд срещу “Читанка” – сайтът, който дава безплатен шанс на мнозина читатели, които нямат възможност да си купуват много книги. В очевиден порив да докаже ползата от преизбирането си на поста (след като безуспешно се пробва на политическото поприще покрай проваления проект на Кунева) Веселин Тодоров днес пусна имейл до членовете на АБК, в който се хвали, че се опитва да ангажира ФБР в стремежа си да съсипе електронната библиотека, която очевидно е Абсолютното зло и причината за дълбоката криза в бранша. Ето и цялото писмо:
Цитат :
"АБК непрекъснато полага грижи за опазване на авторските и сродните права на своите членове. В тази връзка на 15.07 имах среща с агент Олсън от ФБР, която до края на годината е позиционирана в София и се занимава с киберпрестъпления. Тя прояви голямо желание да съдейства в нашата битка с пиратските сайтове за книги и конкретно с chitanka.info. Ангажимента е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани."
Аз не разбирам това, честно ви казвам. Работя в едно от най-големите и оборотни издателства в България и не считам, че пиратството е проблемът, който трябва да бъде решен на всяка цена. Има толкова други битки, които трябва да се водят – като свалянето на ДДС-то, осигуряване на държавна подкрепа за преводи на наши автори на чужди езици, пълна реформа на библиотеките, които не са в крак с дигиталната епоха, връщането на младите към четенето с атрактивни и интересни идеи… колко много неща могат да се свършат, вместо да се гонят тия пусти вятърни мелници.
“Пиратството ограмотява!”, казах преди време – и не съм променил мнението си и на йота. Книгоиздаването у нас трябва да се вгледа в себе си и да търси как да се промени, за да оцелее и да се развие наново в една различна епоха, която ни изправя пред съвсем различни предизвикателства. Чрез наказателни мерки само проличава отказа да се приеме, че светът върви бясно напред, а ние не щем да сме в крак с него.
Надявам се планираната акция да е поредният шумен кьорфишек. Ако ли не – вярвам, че реакцията на четящите хора у нас ще е отново подобаваща.
www.knigolandia.info
angya Стражник
Мнения : 570 Дошъл в Дискъ на : 07.08.2009 Възраст : 33 Местоположение : АМ
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Вто Юли 23, 2013 7:56 pm
А ето и мнението на един познат ни автор, от по-големите, който предлага и лек намек за статистика, каквато досега не бях чувала да е правена:
angya Стражник
Мнения : 570 Дошъл в Дискъ на : 07.08.2009 Възраст : 33 Местоположение : АМ
Заглавие: Re: ГДБОП vs. Читанка Пет Авг 09, 2013 12:06 pm
Цитат :
Относно текстовете, заменени с предупреждаващо съобщение: Съдържанието на книги и произведения от съвременни американски автори в момента е недостъпно за четене като знак на протест срещу поведението на АБК и за да се повиши информираността на обществото относно последната им постъпка. Все още не се знае кога отново ще е достъпно за читателите.
Разбирам логиката да се маха съдържание (вземи бонбончето на детето, пък да видим дали няма да се разврещи срещу виновника), само че това ме накара да се замисля. Робърт Джордан е съвсем малко не между живите, какви авторски права има който и да е над книгите му? (що се отнася до колелото, само Сандерсън логически би трябвало да има права, и то само над последните 3). И въобще цялата тая дандания с авторското право нещо ми понамирисва. Как така наследници ще имат право? Да не би децата на хора от която и да е професия да получават заплатата им след смъртта ми? (изключая полицаи, пожарникари и тн, имайки предвид тези, които загиват при изпълнение на служебния дълг). Откъде накъде ще печелят от труда на друг?... С други думи, МРЪН искам си книгите!