Светъ нъ Дискъ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Светъ нъ Дискъ

Запувядъйтъ в Светъ нъ Дискъ, дом нъ Вещици, Магесници и всекаква другъ нивируятна Сган!

ИндексPortalГалерияПоследни снимкиТърсенеРегистрирайте сеВход

Фейсбуук - дискусийка

Go down 
+5
SkyIrina
Marto
Nastee
Freki
Еск
9 posters
АвторСъобщение
Еск
Архиканцлер
Архиканцлер
Еск

Дошъл в Дискъ на : 03.08.2009
Възраст : 37 Местоположение : Невидимия Университет, Анкх-Морпорк

Фейсбуук - дискусийка Empty
ПисанеЗаглавие: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeЧет Дек 29, 2011 7:12 pm

Били ме ръчка от известно време да пусна една тема за Фейсбууук. Very Happy
Не просто за да ви питам как са ви акаунтите там, а за да обсъдим самия Фейсбуук.
Както знаете от излиянията ми в една друга тема, аз не съм му фенка. Дразня се, че всичко живо се изнесе там и всички форуми умряха (с изключение на този на СУ, но той е доооста зле).
Нещото, което най-много не харесвам, е илюзията за близко общуване. Редовен случай - виждам някоя приятелка, възкликвам от кога не сме се чували/виждали и отговорът е "но нали сме във Фейсбуук". Mad Едва ли не щом си вътре, си наясно с всичко актуално за всички и редовните контакти не са необходими - един вид пестене на време в забързания ни, зает от купища задължения живот. А не са ли именно контактите с приятелите едно от най-хубавите неща в живота?
Контактите във Фейсбуук са много по-незадълбочени от тези от едно време във форумите.
Парадоксално е, че там сме с истинските си имена и снимки, а през годините във форумите бяхме с куп никове, разнообразни рангове, облици и т.н. Но именно във форуми се запознах и сближих с едни от най-близките си и до ден днешен приятели. Докато чрез Фейсбуук също съм се запознавала с хора, но с никого от тях не съм станала приятелка - нищо, че веднага са научили името ми, разгледали са снимките ми, къде съм учила, с какво се занимавам, каква музика слушам и т.н.

Та какво е вашето мнение за Фейсбуук?
Споделяте ли някои от наблюденията ми или го харесвате много повече от мен? Колко време прекарвате там, какво ви дава и какво не ви дава?
Върнете се в началото Go down
http://nookofselene.wordpress.com/
Freki
Старши Форумен Глобален Наставник
Freki

Дошъл в Дискъ на : 04.08.2009
Възраст : 40 Местоположение : In Valhalla's Great Backyard

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeЧет Дек 29, 2011 7:48 pm

Нищо не ми е дал, нямам профил.
Беше ми безразличен до момента, в който се оказа, че това е единствената форма на интернет комуникация за някои хора и след като не я практикувам ме игнорират. Конкретния пример - след едно събиране с колеги поисках някой да ми прати снимките, които бяха направени. Отговорът - "Ааа, има ги във фейсбук" Е, аз нямам фейсбук, някой няма ли желание да ми ги прати (по какъвто и да е друг начин). То сложна работа! Както каза Архи - има ли го фейсбук, все едно само той ни е нужен. И аз изведнъж станах "странна", защото нямам Suspect
И освен това ми е прекалено показен. Всички могат да те видят. Във форумите и чатовете се представяш истински само на хора, които си решил, че харесваш, след като сте се поопознали "инкогнито". А във фейсбук има толкова много хора, че на никого конкретно не можеш да обърнеш специално внимание. Там всичко е "вижте ме!" Нямам ексхибиционистични наклонности, не искам хората да ме гледат.
Nastee
Стражник
Стражник
Nastee

Дошъл в Дискъ на : 05.08.2009
Възраст : 39 Местоположение : Sofia

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeЧет Дек 29, 2011 10:06 pm

Freki написа:
Нищо не ми е дал, нямам профил.
Беше ми безразличен до момента, в който се оказа, че това е единствената форма на интернет комуникация за някои хора и след като не я практикувам ме игнорират. Конкретния пример - след едно събиране с колеги поисках някой да ми прати снимките, които бяха направени. Отговорът - "Ааа, има ги във фейсбук" Е, аз нямам фейсбук, някой няма ли желание да ми ги прати (по какъвто и да е друг начин). То сложна работа! Както каза Архи - има ли го фейсбук, все едно само той ни е нужен. И аз изведнъж станах "странна", защото нямам Suspect
И освен това ми е прекалено показен. Всички могат да те видят. Във форумите и чатовете се представяш истински само на хора, които си решил, че харесваш, след като сте се поопознали "инкогнито". А във фейсбук има толкова много хора, че на никого конкретно не можеш да обърнеш специално внимание. Там всичко е "вижте ме!" Нямам ексхибиционистични наклонности, не искам хората да ме гледат.
Същата случка и с мен, на среща със съученици от гимназията:
"Имаш ли Фейсбук?" -Не. "..."
Не ми харесва, защото там никой реално не общува. Добавят те хора които не си виждал от 10 години, и с които най вероятно не искаш да се виждаш отново. Съученици които почти не съм познавал като сме учили заедно искаха да ме добавят, все едно че искат да подновим контакт, вместо да съм поредната цифра попълваща броя на приятелите им - което за някои хора се е превърнало в онлайн статус символ.
А ако някой ми излезе с аргумента че можеш да направиш нови приятели там - моля ви се, стига глупости. Кога е бил последния случай когато се е случило на вас?
За хората с които искам да държа връзка, в реално време, вместо да се poke-ваме по стените си като полу-идиоти, има скайп.
Там ако искаш да поддържаме контакт, трябва да проявиш малкото усилие да ми напишеш нещо и да чакаш отговор.
Marto

Marto

Дошъл в Дискъ на : 11.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeЧет Дек 29, 2011 11:24 pm

Аз си обичам фейсбука Very Happy

Не че не съм съгласен съм с всички критики към него. Там наистина много по-рядко общуват хората. Защото вместо да си чатят и да си говорят един на друг, осъществявайки реално взаимодействие, те само се столкват и си ъпдейтват собствените статуси.

Но е и доста удобно. Категорично НЕ като единствена или водеща форма на общуване, но все пак си е удобно, защото наистина много хора са там и ако някой ти трябва за нещо е супер лесно да му оставиш едно съобщение да ти звънне. Дори да си му изгубил телефонния номер, дори да не му помниш и-мейла, дори да не сте онлайн по едно и също време, пак много лесно можеш да се свържеш с него. И то да се свържеш бързо, защото повечето хора го проверят всеки ден, а най-често дори киснат по няколко часа на ден... Което, пак, не е много за хвалене, но е удобно.

Иначе на мен ми е малко неудобно от приятелите ми там, защото аз почти никога не влизам да чета. Аз си влизам за да пиша Very Happy Пускам си разни неща на стената - коментари на книги и филми, разни картинки, особени бележки от ежедневието, ей такива неща. И после си говоря с хората само на моята стена, не посещавам техните профили, което си е малко нагло Very Happy Но пък се случва да се получат някои много интересни разговори, макар и по-рядко.

Та така... Кефи ме, доста време губя там, но в никакъв случай не го приемем сериозно, защото то си е тотално несериозна работа Very Happy
Freki
Freki

Дошъл в Дискъ на : 04.08.2009
Възраст : 40 Местоположение : In Valhalla's Great Backyard

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeПет Дек 30, 2011 5:22 pm

Фейсбуук явно е за самовлюбени и егоцентрични. geek
Еск
Архиканцлер
Архиканцлер
Еск

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeСъб Окт 27, 2012 10:54 am

Интересно приключение на блогъра Богомил Шопов с екипа на Фейсбук:

Смесени чувства след разговора с Фейсбук

Предупреждение: Според фейсбук, нямате право да четете това съобщение, така, че мислете му. Dear Facebook, use Google Translate to translate this, ok?
Сигурно знаете, че преди няколко дни успях да купя от един сайт информация за 1 милион потребителя на Фейсбук за смешната сума от 5 хамерикански долара, което е някъде около 7-8 лева. За това може да прочетете на английския ми блог ето тук, както и във българската преса. (vesti, BTV, NOVA, BNT, Труп, OFFNews , Бивол и още дузина)

Както и да е, получих съобщение, че Фейсбук иска да говори с мене – отдел наречен “Policy”, което според мен беше маскирано от “Police” и за съжаление се оказа вярно.

Цитат :
Hi Bogomil,
We’d like to set up a call with you to discuss a recent blog post of yours. Could you please provide a time and a phone number that works with your schedule?

Thanks,
Platform Policy Team
Facebook

Разговорът започна на секундата в която се бяхме разбрали и веднага започна с “разговора се записва”, обаче липсваше частта “за подобряване на услугата”.

Започнаха с – Благодаря за това, което сте направили, но бихме желали да не споделяте, информацията за това, че ще имате разговор с нас във вашия профил (?!?) и блог.

Сега искаме да ни пратите файла, да го изтриете, да ни кажете дали сте дали копие от него на някой, да ни дадете сайта от който сте го купили, всички транзакции и комуникация с този сайт и с платежната система, както и да махнете малко неща от блога си, а и нямате право да споделяте нищо от това, което говорим сега с вас никъде, дори е тайна, че водим този разговор.

Съгласих се да им пратя данните и сайта, разбира се, нали това ми е целта. Опитах се да разбера какво ще предприемат – нарекоха го вътрешно-фирмено правно разледване.

Попитах дали биха могли след като свърши да споделят какъв е бил проблема, за да може да се защитят потребителите – те наблегнаха на това, че е вътрешно-фирмено правно разследане и няма да споделят никаква информация с трети лица и пак споменаха да не споделям за проблема с никого, защото …

Императивен тон отвсякъде, нали са фейсбук.

Предупреждение: Според фейсбук, нямате право да четете това съобщение, така, че мислете му.
SkyIrina
Вещицъ
Вещицъ
SkyIrina

Дошъл в Дискъ на : 21.03.2013

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeЧет Мар 28, 2013 1:14 pm

Не си падах по това нещо ФБ, ама щото хората там се тълпят и аз у кюпа. Направих си яко место и се оградих с ограда. Джиткам на пилетата и съм трета или втора в класациите. И спамя с егатиЯкитекаРтинкИ на станата ми. Ама си предпочитам форумите. Тоя ми харесва. И у дома в Кралството си го харесвам, и в тоя другия дето играем и там е яко/ въпреки че не всички са чели Пратчет/
Ъ и много мразим* като някой ми каже, че не мога да чета или пиша това или това.

---
*мразим- северозападна дума
http://fragilelove.forumotion.com
Ноби Нобс
Стражник
Стражник
Ноби Нобс

Дошъл в Дискъ на : 16.08.2009
Възраст : 31 Местоположение : D'Hara

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeЧет Мар 28, 2013 5:49 pm

Миналата седмица трябваше да правя точно за социалните мрежи курсова задача и имах дадени следните линкове за четене по въпроса.

Your Anti-Social Media Rant Reveals Too Much
How Facebook Lets You Live Forever
How I learned to Love Twitter
Google and Facebook's Privacy Illusion
Can the law keep up with technology?
The Revolution Will Be Twittered
Why Social Networks are Good for the Kids

Има и още 10-тина ма ме мързи да ги копи пействам линковете ръчно. Иначе са подредени хронологически от най-нови към по-стари публикации. Някой са доста интересни та ако му се чете на някой може да ги прегледа.
http://www.discworld.comxa.com
angya
Стражник
Стражник
angya

Дошъл в Дискъ на : 07.08.2009
Възраст : 33 Местоположение : АМ

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeЧет Мар 28, 2013 8:37 pm

Пък за мен ФБ никога не е бил форма на комуникация, по-скоро като начин да се информираш какво се случва, без за целта да трябва да питаш някой. Което е полезно за полу-асоциален тип същества като мен, освен когато ми се пие бира Laughing От друга страна, всички по-интересни неща, които се мандахерцат из интернет, рано или късно се появяват и на стената (защото нали всеки трябва да се направи на много информиран), тъй че и аз не оставам твърде назад Laughing
Grethor
Магесник
Магесник
Grethor

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeВто Окт 22, 2013 5:42 pm

Става за губене на време.
http://grethorsblogfantastic.blogspot.com/
The Grim Reaper
СМЪРТ
СМЪРТ
The Grim Reaper

Възраст : 34 Местоположение : Death's Domain

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeПон Дек 23, 2013 10:48 am

АЗ ГО ПОЛЗВАМ ПРЕДИМНО ЗАРАДИ ХОРА - ТАМ СЕ ПУСКАТ СЪОБЩЕНИЯТА ЗА ПРОГРАМАТА, ПРОМЕНИ НА ЧАСОВЕ ЗА РЕПЕТИЦИИ И ДРУГИ ОБЯВЛЕНИЯ, СНИМКИ И ВИДЕА ОТ КОНЦЕРТИТЕ И Т.Н. В ДВЕ-ТРИ ДРУГИ ПОДОБНИ ГРУПИ СЪМ, НА ДОБРОВОЛЦИТЕ, КОИТО СА ХОДИЛИ В ЧУЖБИНА СКОРО, ТАЗИ НА МЛАДЕЖКИЯ ОБМЕН, НА КОЙТО БЯХ И Т.Н., НО ВЕРОЯТНО СЛЕД НЯКОЙ И ДРУГ МЕСЕЦ ЩЕ ГИ НАПУСНА. СЛЕДЯ СТРАНИЦИТЕ И НА НЯКОЛКО СЪСТАВА, КОИТО ХАРЕСВАМ. ЧАТ-ПАТ СЕ СЛУЧВА ДА МЕ ПОКАНЯТ И НА НЯКОЕ СЪБИТИЕ, КОЕТО ДА МИ Е ИНТЕРЕСНО. ОБЩО ВЗЕТО СИ Е ПОЛЕЗНО, АКО УСПЕЕШ ДА СЕ АБСТРАХИРАШ ОТ ТЪПИТЕ ИГРИ, РЕКЛАМИТЕ И СПАМА. КОЛКОТО ДО ЛИЧНИТЕ ДАННИ И Т.Н. - НЕ ЗНАМ КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ НАИВЕН, ЗА ДА СИ МИСЛИШ, ЧЕ КЪДЕТО И ДА Е В ИНТЕРНЕТ ДАННИТЕ ТИ СА ЗАЩИТЕНИ.
Еск
Архиканцлер
Архиканцлер
Еск

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitimeПон Дек 23, 2013 4:52 pm

Разбира се, че никъде данните ти не са защитени. Но ме дразни ВСИЧКИТЕ ми данни да са концентрирани на едно място, във властта на една фирма, която - както се вижда - си прави с тях каквото си иска.
Истината е, че на този етап просто е невъзможно да напусна Фейсбук. Точно както при теб, и при мен всички съобщения и програми, които ме интересуват, се пускат там. Всичките ми приятели очакват да ме засекат там - и чак след това (и то евентуално) на живо. Някои ако не ме виждат известно време, не забелязват това, но ако няколко дни не съм онлайн, се шашват какво е станало с мен.
Но това не е всичко - най-обвързващото нещо е работата ми. 90% от служебната ми комуникация - включително възлагането на важни задачи - тече във Фейсбук. "Произход" например ми я възложиха във Фейсбук. Буквално се случи под един мой статус.
 Very Happy И това е само един от хиляди примери. За статиите за "Култура" също там ми пишат, за книгите - предимно там, с изключение на размяната на файлове и т.н.
Въобще, нещата, за които допреди 2-3 години се използваха мейл и телефон, сега са все там...

Sad
Sponsored content

ПисанеЗаглавие: Re: Фейсбуук - дискусийка   Фейсбуук - дискусийка Icon_minitime

Фейсбуук - дискусийка
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Светъ нъ Дискъ :: За форумъ :: Кърпеният Барабан-