| Светъ нъ Дискъ Запувядъйтъ в Светъ нъ Дискъ, дом нъ Вещици, Магесници и всекаква другъ нивируятна Сган! |
|
| Вампирски книги | |
| | Автор | Съобщение |
---|
Еск Архиканцлер
Мнения : 852 Дошъл в Дискъ на : 03.08.2009 Възраст : 37 Местоположение : Невидимия Университет, Анкх-Морпорк
| Заглавие: Вампирски книги Чет Ное 08, 2012 1:06 pm | |
| Пускам тази тема по повод днешното лого на Google, което ужасно ме израдва:
Днес пазарът е залят с книги със и за вампири - новата вълна започна от "Здрач" и продължи в безкрайно количество поредици, предимно на зидателство "Ибис", но не само. Те са обикновено част от жанра young adult и са с тийнейджъри и вампири или тийнейджъри вампири. Трябва да призная, че не съм чела почти нищо от тези нови книги, така че няма как да ги коментирам. Пробвах "Здрач" преди години, но не ми хареса и така и не я дочетох (ако случайно Мила влезе във форума, ей сега към главата ми ще полети я тетрадка, я нещо по-тежко ). Моите любими вампирски книги са всички на Ан Райс, които съм чела ("Интервю с вампир", "Пандора", "Вампирът Виторио"... преди поне шест-седем години правих опити да си превеждам разни части от "Вампирските хроники" и помня, че каквото успях да разбера, обикнах на мига ) и класиката - "Дракула" на Брам Стокър. АБСОЛЮТНО любима книга , въпреки плиткоумната Мина и не толкова развития герой Дракула, колкото примерно във филма на Копола. Едно време изравях сергиите и кашоните с книги за разни вампирски истории, намирах тук-таме и повечето ми харесваха (макар че имаше и тъпни). Липсата на днешното огромно многообразие на книжния пазар компенсирахме с ровене из нета и писане на РП-та. Всъщност зачетох "Нощен патрул" на Лукяненко, когато се появи на пазара, именно заради вампирите. А те се оказаха само малка част от ЯКИТЕ работи в тази книга^^ Вие чели ли сте книги за вампири? Имате ли любими сред тях? | |
| | | A_D_P_10
Мнения : 1400 Дошъл в Дискъ на : 05.08.2009 Възраст : 39 Местоположение : Варна
| Заглавие: Re: Вампирски книги Чет Ное 08, 2012 1:55 pm | |
| Уважавам я много, особено заради финала... 99% от тази "литература", е стремежът на повярвали си графоманки, да припечелят от мокрите сънища на девочки, зажаднели за ласките на юноши бледни, с малформации на канините и остра липса на желязо. Отпадните продукти на метаболизма ми, имат по-голяма художествена стойност. | |
| | | angya Стражник
Мнения : 570 Дошъл в Дискъ на : 07.08.2009 Възраст : 33 Местоположение : АМ
| Заглавие: Re: Вампирски книги Чет Ное 08, 2012 2:24 pm | |
| Освен "Сейлъмс Лот" на Кинг не помня да съм чела нещо кой знае колко вампирско. Но трябва да призная, че след "Лот" има определени прозорци, най-вече в стари къщи, покрай които не обичам да минавам... | |
| | | Freki Старши Форумен Глобален Наставник
Мнения : 1174 Дошъл в Дискъ на : 04.08.2009 Възраст : 40 Местоположение : In Valhalla's Great Backyard
| Заглавие: Re: Вампирски книги Чет Ное 08, 2012 5:09 pm | |
| Я да ви запитам тук. Според вас защо вампирите са толкова магнетични? Като се замислиш сериозно, един истински вампир сигурно е много отблъскващ. Тогава защо идеята кара множество жени да припадат от желание? Според мен всичко е започнало с Бела Лугоши, който, както съм чела, е бил обект на желание от множество негови съвременнички. Ако го нямаше него и всички вампири ги изобразяваха като онзи зъбатия от немския Носферату, щеше да има Едуард, ама на-най! | |
| | | The Grim Reaper СМЪРТ
Мнения : 171 Дошъл в Дискъ на : 05.08.2009 Възраст : 34 Местоположение : Death's Domain
| | | | Еск Архиканцлер
Мнения : 852 Дошъл в Дискъ на : 03.08.2009 Възраст : 37 Местоположение : Невидимия Университет, Анкх-Морпорк
| Заглавие: Re: Вампирски книги Пон Ное 26, 2012 2:38 pm | |
| Фреки, чудя се и аз защо са толкова магнетични. Може би заради тяхната обреченост и мрачност, а и заради загадъчността им, магията. И аз съм се питала много пъти какво толкова им харесваме (особено едно време, когато ми бяха доста манийка), но нямам ясно обяснение... Хорааа, ултраяка новина!!!!!!!! След като ИнфоДАР се назландисваха няколко години, Изток-Запад ще издаде "Вампирът Лестат"!!! Ще е готова за панаира на книгата^^ За непросветените, "Вампирът Лестат" е втора част от поредицата "Вампирски хроники" на Ан Райс, може би най-класическите произведения за вампири (заедно с "Дракула" на Брам Стокър), нямащи нищо общо с мокрите сънища на графоманките. Е, ще е фраш на панаира с гореспоменатите от Кирил 99%, но ще има и една нова мегастрахотна книга^^ Аз едно време бях изключително зарибена, даже бях пробвала да я превеждам, но това беше преди почти 10 години... И сега ще ми е кеф да я прочета, но едва ли ще е същият кеф, какъвто би бил преди години... *въздъх*
п.п. Веси, не се сещам за този бълвоч, макар че навярно и аз съм го чела. Да не е това? | |
| | | Ержебет
| Заглавие: Re: Вампирски книги Нед Май 12, 2013 3:48 pm | |
| Ето едно предложение от мен за вампирска книга. Удивителен роман, който съчетава в себе си исторически детайли и художествена измислица.
Вампирът: Истинските странствания на Джордж Гордън, шести лорд Байрон от Том Холанд
Що се отнася до "Вампирът Лестат" на Ан Райс ще си позволя да споделя, че съжалявам задето я четох и да си призная - така и не довърших. Ужасно скучна ми беше. Това е абсолютно неангажиращо никого мнение обаче. | |
| | | Freki Старши Форумен Глобален Наставник
Мнения : 1174 Дошъл в Дискъ на : 04.08.2009 Възраст : 40 Местоположение : In Valhalla's Great Backyard
| Заглавие: Re: Вампирски книги Нед Май 12, 2013 4:34 pm | |
| Tази съм я чела. Е, не съвсем, изоставих я по средата. Не че нещо й има на книгата, по-скоро на мен. През цялото време ship-вах лорд Байрон и Вампира, а в крайна сметка така и нищо не се получи, беше много разочароващо! В крайна сметка нещо ме разсея по това време (сигурно е било някое яои, знам ли и аз) и така. | |
| | | A_D_P_10
Мнения : 1400 Дошъл в Дискъ на : 05.08.2009 Възраст : 39 Местоположение : Варна
| Заглавие: Re: Вампирски книги Съб Апр 04, 2015 7:30 pm | |
| - за първи път на роден език "Дракула" на Стокър в оригиналния му вид (от две издателства): - Цитат :
- Разгръщате единствено по рода си издание на „Дракула“. То съдържа цялото произведение – без пропуски, без добавени сцени, без преиначени изрази и думи. Включените бележки към него поясняват непознатото за съвременния читател, тълкуват замислите на автора и препращат към мненията на изтъкнати специалисти.
Добавени са две приложения: „Гостът на Дракула“ – публикуваната посмъртно като отделен разказ първа глава от оригиналния ръкопис на книгата, и интервю с автора, взето през 1897 г., които да допълнят разбирането на читателя за Брам Стокър, за неговата епоха и за неостаряващия му шедьовър. - Цитат :
- „Дракула“ е най-прочутата вампирска история в света и уникален хорър шедьовър, досега непознат на българския читател в оригиналния си вид. Настоящото издание изцяло възпроизвежда пълната авторова версия, за разлика от всички досегашни, представящи едва една трета от реалния обем на романа. Книгата е новото попълнение в поредицата "Световна класика" на ИК "Персей". Включен е и един от най-забележителните хорър разкази на Брам Стокър – „Къщата на съдията“. Преводач е Емил Минчев, превел емблематични класически творби на Оскар Уайлд, Ф. Скот Фицджералд, У. Б. Йейтс, У. М. Текери и др.
Граф Дракула спи в тих гроб в дълбините на злокобния си замък в Трансилвания. Очите му са каменни, бузите - смъртнобледи, а от устата му бавно се стича кръв. Бил е мъртъв в продължение на векове и в същото време никога няма да умре. Жесток и почтен, фатално привличащ жените, Дракула притежава нечовешка сила. Но няколко смели хора - д-р Джон Сюърд, д-р Ван Хелсинг, Джонатан Харкър и съпругата му Мина, ще се опитат да унищожат ужасяващия вампир. Читателю, чувствай се предупреден: веднъж влязъл в замъка на Дракула, едва ли ще можеш да избягаш от гибелната му мощ, дори след като затвориш тази книга… | |
| | | angya Стражник
Мнения : 570 Дошъл в Дискъ на : 07.08.2009 Възраст : 33 Местоположение : АМ
| Заглавие: Re: Вампирски книги Съб Май 30, 2015 9:37 am | |
| Изслушах "Интервюто" преди време и честно казано изобщо не ми хареса. Добре, че правех макет тогава и въобще нямаше кога да се занимавам да търся по-увлекателна аудиокнига, та го довърших. Като цяло винаги съм предпочитала върколаците (каква изненада): има нещо много... земно в идеята за тях. Вампирите са много по-...чисти, няма дълги нощни гонитби в гората, няма пот и хвърчащи крайници, само две малки дупки и кръв, но не твърде много, че не трябва да се пилее. Върколаците не се поставят на пиедестала на мистериозното, те са диви, живеят с ужасът на това което са направили, и са като цяло много по-човешки. Същото важи и за елфите и джуджетата (insert цитат от Баба Вихронрав за елфите и безсмъртието), и не говоря само за Пратчет. И във "Властелина" беше така. Разбира се, мнението ми е силно повлияно от Пратчет, просто защото го чета отрано, така че не мога да твърдя как бих се развила, ако бях чела "Дракула" преди "Захапи за врата"... | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Вампирски книги | |
| |
| | | | Вампирски книги | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|